Ako pacient zistí, či jeho lekár je na dovolenke?

Vzhľadom na dovolenkové obdobie môže nastať situácia, že pacient príde na vyšetrenie k svojmu lekárovi a na mieste zistí, že lekár čerpá dovolenku. Často sa stáva, že pacient nechce, aby ho vyšetril zastupujúci lekár. Taktiež sa pracujúci pacient dostane do nepríjemnej situácie, pretože odíde z práce za účelom vyšetrenia, lekár nebude ordinovať z dôvodu čerpania dovolenky a pacientovi nebude mať kto dať paragraf. V článku sa dočítate ako pacient vie zistiť, či jeho lekár nie je na dovolenke a predísť zbytočným komplikáciám.

Poskytovatelia ambulantnej zdravotnej starostlivosti majú zo zákona povinnosť zabezpečiť za seba zastupovanie počas dovolenky a o zástupcovi musia informovať samosprávny kraj. Zastupovanie si medzi sebou lekári spravidla vopred dohodnú, aby predišli nedorozumeniam a sťažnostiam pacientov. Súčasne je povinný na viditeľnom mieste bezodkladne uviesť poskytovateľa, ktorý vykonáva zastupovanie.

Ako pacient zisti, či jeho lekár čerpá dovolenku?

Pacient nájde na webovej stránke: Všetky neprítomnosti v ambulancii v kraji, zoznam nahlásených dovoleniek, ale aj dôvody iných neprítomností v ambulanciách podľa jednotlivých krajov. Portál e-VÚC sprístupňuje občanom na jednom mieste informácie, ktoré pri svojej činnosti produkujú samosprávne kraje.

Na portáli máte uvedené jednotlivé kraje, a pod nimi máte uvedené políčko s názvom „Aktuálne neprítomnosti“ a hneď pod ním je umiestnené políčko s názvom „Plánované neprítomnosti“. Ak kliknete na políčko Aktuálna neprítomnosť tak sa dozviete o neprítomnosti lekára, ktorá prebieha v deň, kedy budete zisťovať jeho neprítomnosť. Ak kliknete na políčko plánovaná neprítomnosť, tak sa dozviete o každej neprítomnosti, ktorá nastane v budúcnosti.

 


Zaregistrujte svoj prípad a získajte zastupovanie za ZVÝHODNENÝCH PODMIENOK. Vašu šancu posúdime
ZADARMO do 48 hodín!
Registrácia prípadu
facebook posts