Vláda prijala nové opatrenia v súvislosti s COVID-19

Na Slovensku sa každý deň zvyšuje počet ľudí nakazených novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Aj preto vláda SR prijala viaceré nové opatrenia v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 (koronavírus). Ľudia budú povinní nosiť ochranné rúška, dôchodcovia by mali čo najviac obmedziť pohyb mimo svojich bytov. Taktiež plánujú odsunúť vykonanie preventívnych prehliadok.

TRI DÔLEŽITÉ OPATRENIA PRE ĽUDÍ

  1. V prípade ak opustíte byt alebo dom, musíte si nasadiť ochranné rúško, ktoré vám bude zakrývať nos a ústa. 
  2. Ľudia v radoch budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup.
  3. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov, fabrikách, či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

OPATRENIA V NEMOCNICIACH

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy.

Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery.

BUDE ZAKÁZANÝ VÝVOZ LIEKOV

Štát zároveň zakáže vývoz potrebných liekov mimo SR. MZ SR dostalo úlohu aby identifikovalo lieky a osobné ochranné prostriedky, ktoré nevyhnutne potrebujeme na zabezpečenie riadneho chodu našich nemocníc a ambulancií, na tieto sa vydá zákaz vývozu. Budeme držať určité množstvo liekov, aby sme sa nedostali do situácie, že sa vyvezú a budú nám chýbať.

ODSUNUTIE PREVETNÍVNYCH PREHLIADOK

MZ SR má pripraviť v skrátenom legislatívnom konaní opatrenie týkajúce sa odsunutia povinnosti vykonávať preventívne zdravotné prehliadky.

ZÁKAZ ORGANIZOVAŤ HROMADNÉ PODUJATIA

Predlžuje sa platnosť zákazu fyzickým a právnickým osobám organizovať hromadné podujatia až do odvolania.

NÚDZOVÝ STAV SA ROZŠÍRIL AJ NA ZARIADNEIA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB

Núdzový stav bude platiť v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť. Štát chce týmto chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie nového koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou. Úrad verejného zdravotníctva SR pre sociálne zariadenia vydá prísny epidemiologický režim. Návštevy v domovoch dôchodcov sú naďalej zakázané.

ŠPECIÁLNE OTVÁRACIE HODINY V OBCHODOCH PRE SENIOROV

Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9.00 do 12.00 h.

Dôchodcovia majú vychádzať zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi. Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce majú zriadiť telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

OBCHODY, DOPRAVA. MÉDIÁ

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci.

BEZPLATNÁ ŽELEZNIČNÁ DOPRAVA PRE ŠTUDENTOV SA RUŠÍ

Ruší sa bezplatná železničná doprava pre študentov, pokiaľ budú uzatvorené školy

BUDE MÔCŤ ŠTÁT VYUŽÍVAŤ DÁTA OD MOBILNÝCH OPERÁTOROV?

V skrátenom legislatívnom konaní sa možno príjme aby mohol štát využívať dáta od mobilných operátorov.

Zdroj: https://www.health.gov.sk/Titulka


Zaregistrujte svoj prípad a získajte zastupovanie za ZVÝHODNENÝCH PODMIENOK. Vašu šancu posúdime
ZADARMO do 48 hodín!
Registrácia prípadu
facebook posts