Spúšťa sa očkovanie proti ďalšiemu subvariantu COVID-19 omikron

Ochorenie COVID-19 sa objavilo už vo viacerých variantoch. Aktuálne najrozšírenejším je variant omikron, ktorý sa vyskytuje vo viacerých subvariantoch. S ohľadom na to sa jednotlivé spoločnosti snažia variantom a ich subvariantom prispôsobovať aj vakcíny. Od 17. októbra spustilo Ministerstvo zdravotníctva SR očkovanie proti aktuálnemu subvariantu ochorenia COVID-19 omikron BA.4-5.

Spoločnosť Pfizer/BioNTech vyvinula adaptovanú vakcínu Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, ktorá má poskytnúť vyššiu ochranu proti aktuálnemu najviac rozšírenému subvariantu omikron BA.4-5. Daná vakcína môže byť podaná len ako posilňovacia dávka (booster). To znamená, že je určená len pre osoby, ktoré boli očkované v rámci základnej očkovacej schémy (prvá a druhá dávka) predošlými vakcínami. 

 

Vakcína na subvariant BA.4-5 môže byť podaná:

  • ako prvá alebo druhá posilňujúca dávka,
  • osobám starším ako 12 rokov,
  • najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky,
  • osobám, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, je možné podať posilňujúcu dávku adaptovanej vakcíny najskôr po 3 mesiacoch od prekonania ochorenia.

 

Objednávanie na očkovanie, či už v základnej schéme alebo posilňovacou dávkou, je možné cez www.korona.gov.skalebo telefonicky na callcentre NCZI.

 

INFORMÁCIE O ONLINE DOSTUPNOSTI

Bližšie informácie k očkovaniu adaptovanou vakcínou proti subvariantu omikron BA.4-5 nájdete na tomto odkaze: https://health.gov.sk/Clanok?covid-ockovanie-variant-4-5


Zaregistrujte svoj prípad a získajte zastupovanie za ZVÝHODNENÝCH PODMIENOK. Vašu šancu posúdime
ZADARMO do 48 hodín!
Registrácia prípadu
facebook posts