Od 1. júla sa zvýšilo životné minimum na sumu 210,20 eur mesačne

Posledné obdobie bolo bohaté na legislatívne zmeny. Jednou z nich je aj zvýšenie životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu zo sumy 205,07 eur mesačne na sumu 210,20 eur mesačne.

Životné minimum má vplyv napríklad na exekučné zrážky z dôchodkovej dávky, či vznik nároku na predčasný starobný dôchodok. Od 1. januára 2020 bude mať vplyv aj na garantovaný dôchodkový príjem vo forme minimálneho dôchodku.

Exekučné zrážky z dôchodkovej dávky

Sociálna poisťovňa na svojej internetovej stránke informuje o tom,  že bude od júla 2019 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 % životného minima.

Do 30. júna 2019 je životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu 205,07 eur mesačne. Základná výška pre dôchodcu ako povinného je 100 % životného minima, teda 205,07 eur mesačne a od 1. júla 2019 to bude 210,20 eur mesačne. Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima, teda v súčasnosti 102,53 eur mesačne, pričom sa od 1. júla 2019 zvýši na 105,10 eur mesačne. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

Ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku

Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku.

Po zmene životného minima Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2019, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl 2019 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

Predčasný starobný dôchodok

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je to, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2 – násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak si poistenec sporil v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2 – násobok životného minima. Od 1. júla 2019 nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne od 252,30 eur mesačne.

Dôchodok prepočítaný na výšku minimálneho dôchodku

Zmena výšky životného minima, ktorá nastáva od 1. júla 2019, bude mať s účinnosťou od 1. januára 2020 pozitívny vplyv aj na výšku garantovaného minimálneho dôchodku. Hranice minimálneho dôchodku v kalendárnom roku totiž určuje vždy výška životného minima platná v II. polroku predchádzajúceho roka.

Najnižšia hranica minimálneho dôchodku, za 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, sa zvýši z 278,90 eur mesačne na sumu 285,90 eur mesačne. Súčet dôchodkových príjmov poistenca, ktorý má aspoň 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, od 1. januára 2020 teda nebude nižší ako 285,90 eur mesačne.

Zdroj: www.socpoist.sk


Zaregistrujte svoj prípad a získajte zastupovanie za ZVÝHODNENÝCH PODMIENOK. Vašu šancu posúdime
ZADARMO do 48 hodín!
Registrácia prípadu
facebook posts